Szereplőlista 2016

Több nagyon kedves és nyitott előadó is felajánlotta, hogy fellép, énekel, lazán mesél vagy egyéb formában előad nekünk a találkozónkon. Nem is reméltem, hogy erre ilyen érdeklődés lesz, de bizony lett! Nagyon köszönöm előre is minden szereplőnek a nyitottságot.

ABC szerinti listába szedve a következő előadóink lesznek előreláthatólag.

Előadó neve Rövid ismertetése Előrelátható
szereplése
Albert Farkas

Albert Farkas

Szobrászművész a Budapesti Képzőművészeti Egyetemet 2005-ben végezte el szobrászművész és művésztanár szakokon.
Szarvason és Szombathelyen tekinthetők meg köztéri alkotásai. Több neves múzeumban volt egyéni kiállítása. A Nemzeti Kulturális Alap alkotói ösztöndíjasa. Finta József és Pap Lajos díjas művész. Egyéni megrendelésekre és galériáknak egyaránt dolgozik.
Több díj, emlékérem megalkotója.
Kísérletező alkat, saját munkásságát több újítással színesíti. Fiatal kora ellenére rendkívül széleskörű tapasztalatokkal bír, amik megalapozták szakmai felkészültségét; nem csak szobrászként, de keramikusként, ötvösként és fotóművészként is zavarba ejtette mestereit. Nagyra értékeli az antik művészetet, mely kifogyhatatlan ihlető forrása modern alkotásainak is; évről-évre több európai országba jut el kutatásai során.
Szobrai sokféle anyagból készülnek (többek közt márvány, bronz, kerámia, beton és fa).
Szoborkiállítás, képgaléria
Ambrus Ákos

Ambrus Ákos

Zenei tanulmányait 1969-ben kezdte a Weiner Leó Zeneiskola zongora- majd később zeneszerző-zenelméleti szakán. Főiskolai tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte el, 1981-ben diplomázott zeneszerzőként. Ezt követően Sziklay Erika magántanítványaként folytatta énektanulmányait. 1988-tól a budapesti Tomkins együttes szólistája volt. 1992-ben szerezte meg operaénekesi diplomáját, majd ugyancsak ebben az évben került a Magyar Állami Operaházhoz, mint minisztériumi ösztöndíjas. Az Operaház 1993-ban szerződtette magánénekesként.
Főbb szerepei
• Bizet: Carmen – Morales
• Mozart: Figaro házassága – Antonio, a gróf kertésze
• Puccini: Bohémélet – Schaunard
• Puccini: Pillangókisasszony – Yamadori
• Rossini: A sevillai borbély – Fiorello, a gróf szolgája
• Verdi: A végzet hatalma – Alcade
• Verdi: Traviata – D’Obigny márki
• Verdi: Rigoletto – Marullo, udvaronc
• Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok – Sixtus Beckmesser
• Wagner: Parsifal – Grál-lovag
Szervező, Opera TV
Benedekffy Katalin

Benedekffy Katalin

Benedekffy Katalin Romániában született Székelyföldön. Kisgyermek korától rendszeresen fellépett különböző zenei, illetve irodalmi rendezvényeken, amelyeken számos nemzetközi díjat nyert. Zenei tanulmányait Székelykeresztúron végezte, majd a gimnázium elvégzése után a színészi pályát választotta.
Színművészeti tanulmányait Magyarországon, Budapesten végezte a Nemzeti Színiakadémián. Az akadémia elvégzése után számos fővárosi és vidéki színházban játszott főszerepeket (Fővárosi Operettszínház, Thália színház, Debrecen, Győr, Szolnok, Zalaegerszeg stb.). 2003-ban készült karácsonyi lemeze még ugyanebben az évben aranylemez lett. 2007-ben elindította saját
színi- és készségfejlesztő iskoláját gyerekeknek.
Néhány évvel ezelőtt ismét belevetette magát a klasszikus műfaj tanulásába, valamint az opera világába. Számos operakurzuson vett részt Európa-szerte. Mestere a világhírű mezzoszoprán: Hamari Júlia. Korábban dolgozott Laki Krisztinával és Tokody Ilonával is, akinek vezetése alatt Mester és Tanítvány művészeti díjat nyert.
Az elmúlt években rendszeresen lépett fel gálakoncerteken Európa számos országában, többek közt: Németország, Ausztria, Svájc, Spanyolország, valamint Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban.
2012 nyarán a Báthory Erzsébet musical–opera címszerepét alakította a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Kolozsvári Magyar Opera közreműködésével. Jelenleg a Szegedi Nemzeti Színházzal, a Debreceni Csokonai Nemzeti Színházzal és a Kolozsvári Magyar Operával is dolgozik, valamint rendszeresen szerepel az RTL KLUB és a Duna Televízió kulturális műsoraiban.Bővebben itt…
Énekel, előad
Braunfeind Éva

Braunfeind Éva

Életem álma volt,hogy zongorázhassak,de csak 12évesen kezdhettem el,mert addig nem volt hangszerem.Küzdelmes és boldog tanulóévek után 1996-ban diplomáztam Kemenes Andrásnál,ezután Eckhardt Gábor felvett a Bartók Konziba korrepetítori állásba.Nagyon szeretem ezt a munkakört,négy gyermekem születése után is ezt folytattam és teszem ma is… Zongorán játszik
Csányi Valéria

Csányi Valéria

A Zeneakadémián 1982-ben Zámbó István, Párkai István és Kistétényi Melinda osztályban középiskolai énektanár és karvezető diplomát, majd 1984-ben Kórodi András és Lukács Ervin vezetésével karmesteri diplomát szerzett. 1983 augusztusa óta az Operaház tagja, mint korrepetitor, 1988 óta mint vezénylő korrepetitor, 2002 óta mint karmester. Korrepetitori munkája során szinte a teljes operarepertoárt betanította az énekkarnak és a szólistáknak. 1988-ban kapott lehetőséget előadás vezénylésére, Donizetti Don Pasqualéját. 1995-ben vezényelt először balettelőadást, Csajkovszkij Diótörőjét. Ezekben az években párhuzamosan dirigált operát és balettet. 1995 és 2009 között minden balettprodukcióban részt vett.
Az Operaház keretei között mintegy 650 előadást dirigált.
Egy sikeres Cigánybáró előadást követően 1996-ban megkeresték a Stockholmi Strauss Orkester igazgatóságából, és felkérték egy vendégszereplésre zenekarukkal. Azóta rendszeresen visszahívják szilveszteri és újévi koncertjeikre.
A Thália Színházban a Budapesti Táncművészeti Főiskola Lindgren-féle Csajkovszkij: A diótörő produkcióját 44 alkalommal vezényelte. A végzős főiskolások vizsgakoncertjeit tíz éven keresztül vezényelte.
2010 július 10.-én, Komáromban a MÁV Szimfonikusokkal és operaházi szólistákkal Erkel Ferenc István király c. operájának eredeti formáját mutatta be, amely a bemutató éve (1885) óta nem hangzott el. A produkciót a Magyar Művészeti Akadémia kiemelt rendezvényként mutatta be 2013. május 20.-án.
Zongorázik, kísér
Domonkos Zsuzsa

Domonkos Zsuzsa

(Bp., 1946. aug. 25.– ): színésznő, énekesnő. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult, és már a Fővárosi Operettszínház tagjaként került a SzAk-ra, amelyet 1974-ben végzett el. Kulturált játékstílus, iskolázott hang jellemzi alakításait. Nemcsak operettekben, hanem operákban is szerepel. Többször járt külföldön vendégszereplésen. A televízió is gyakran foglalkoztatja. F.Sz. Liza (Lehár F.: A mosoly országa); Euridiké (Offenbach: Orfeusz az alvilágban); Ilona (Lehár F.: Cigányszerelem); Rosalinda, Adél (ifj. J. Strauss: A denevér); Susanna (Mozart: Figaro lakodalma); Izabella (Suppé: Boccaccio); Marica (Kálmán I.: Marica grófnő). Beszélget, talán énekel
Dragony Tímea

Dragony Tímea

Dragony Tímea zeneszerző 2002-ben diplomázott a Zeneakadémia zeneszerzés szakán. Eddigi munkásságát számos versenyen elért díjai, háromszori Kodály Zoltán alkotói ösztöndíj és több alkalommal spanyol, francia ösztöndíj elnyerése jellemzi. Műveit rendszeresen játszák hazai fesztiválokon, a Magyar Rádióban, Óbudai Társaskörben, Fészek Művészklub Kortárs estjein, a BMC-ben és a Müpában. 2000 óta külföldi fesztiválokon is hallhatóak művei. /Drezda, Frankfurt, Madrid, Lipcse, Amszterdam

Legutóbbi nagy bemutatója az Erkel Színházban a Gyöngyhalászok c.balettzene, a tubaversenye Kovács Zalán László tubaművésszel és a Musica Sonora szimfonikus zenekarral és Budapesti Vonósok által rendelt vonószenekari darab a BMC-ben.

2010-től a Cserhát Művészkör zenei vezetője is. Számos hazai és külföldi díjban részesült. Műveit széles körben játszák neves művészek és a fiatalabb korosztály tagjai is.Zeneszerzői munkássága mellett aktív pedagógiai munkát is végez.

Saját darabjaiból játszik zongorán valamint Liszt Kodály darabokat ad elő Kun Ágnes operaénekesnővel
Fias Gábor

Fias Gábor

5 éves kora óta zongorázik, 11 évesen hozzáveszi a klarinétot, a Bartók Szakiskolára klarinét tanszakra veszik fel, de 3 év után a Zeneszerzés Tanszakra megy át, ezen a szakon is végez, a miután az ELTE Tanárképző Főiskolai Kar Ének-zene, Karvezetés Tanszakán szerez diplomát. 5 év zenepedagógiai tevékenység után lép be az Operaház társulatához ügyelői munkakörbe, azóta is ott dolgozik. Egészen kiskorától írt rövid, és felejthető „szerzeményeket”, de első komolyabb megmutatkozása 18 éves korában volt; az első Mise bemutatója a Bartók konzi melletti Nagy Szent Teréz templomban pár évvel később 21 évesen a tabáni plébánia templomban mutatja be saját vezényletével a 2.
Miséjét. Ezután pár munka: Orgona-szonáta, zongora művek, felkérésre dokumentumfilmhez aláfestő zene, nagyzenekari kompozíció stb.
Zongorázik, kísér, saját darabot előad
Győrei Zsolt

Győrei Zsolt

Szülei: Györei Károly és Kapcsos Magdolna. 1988-ban érettségizett a Toldy Ferenc Gimnáziumban. 1989–1995 között a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-német-komparatisztika szakos hallgatója volt. 1995–1998 között ugyanitt elvégezte a modern magyar irodalom szakot. 1995–2000 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola színháztudomány szakán tanult, Osztovits Levente osztályában. 1998-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskola magyar-színháztörténet óraadó tanára, 2000–2003 között az elméleti tanszéken egyetemi tanársegéd, 2003 óta adjunktus, 2010-től egyetemi docens. 2003-ban PhD fokozatot szerzett a József Attila Tudományegyetemen. 2009-től a Károli Gáspár Református Egyetem óraadója. Saját könyvből felolvasás, saját vers felolvasás
Kassai István

Kassai István

Zongoraművész

1966-1969: Csákvári Ilona, magánúton
1969-1973: Kertész Lajos
(Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola)
1973-1982: Kadosa Pál professzor,
Ránki Dezső tanársegéd
(Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola)
1982: Solymos Péter (magánúton)
1983-1984: Yvonne Lefébure
(Conservatoire Européen de Musique de Paris)

Zongorázik
Kishida Hisako

Kishida Hisako

Japánban, Szapporóban született. Szapporóban a Hokkaidó Egyetem építészmérnöki szakán szerzett diplomát, majd 2002-től 2004-ig a szapporói Ohtani Egyetemen Hisako Amagai énekművésznél (aki szapporói Zeneművészeti Társaság vezetője) tanult.
Ekkor vett részt Katsura Nakazawa, és Wilma Borelli mesterkurzusain.
A válogatót követően fellépett a 9. TIAA All Japan Classic Concert-en a tokiói Toppan Hall-ban, majd a szapporói Zenei Fesztivál keretében a Kitara Hall nagytermében – a szintén sokszereplős válogató után – nagy sikerrel elénekelte Bellini Rómeó és Júliájából Júlia áriáját. 2003-ben az „All Hokkaido Music Competition” versenyen első helyezett lett.
Tokiói válogatót követően Gabriella Tucci kurzusán vett részt, majd 2004-ben a Muszasino Egyetemen Jelena Obrazcova operaénekesnőnél tanult.2005-ben Hokkaidó megyei Kulturális alapítvány ösztöndíjasként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének tanszakának hallgatója lett, ahol Sziklay Erika és Virág Emese volt a mestere.
Az elmúlt években számos önálló hangversenyt adott Budapesten és Szapporóban.
Az utóbbi időben Csányi Valériával dolgozik.
Énekel
Kiss Petra

Kiss Petra

Kiss Petra 1990-ben született Budapesten. 8 évesen kezdett zongorázni. 2002-ben részt vett a Nemzetközi Ferenczy György Zongoraversenyen, ahol első díjat, valamint egy különdíjat is nyert.

2004-ben második díjat nyert az Országos Zeneiskolai Zongoraversenyen és egy különdíjat „a legszebben előadott Chopin mű interpretációjáért”.

2009-ben a Zeneakadémia Nagytermében Gershwin Kék rapszódiáját szólaltatta meg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola fúvószenekarával.

A következő év nyarán két első díjat is nyert (Weiner-művek kategória, magyar kortárs zeneszerzők művei) a balassagyarmati nemzetközi versenyen.
Kétszer nyerte el a Köztársasági Ösztöndíjat kiváló tanulmányi eredményéért.

Európa-szerte adott szólóesteket (Prága, Milánó, Lipcse, stb.). 2013-ban debütált a National Centre for the Performing Arts szervezésében Pekingben (két szólóestet adott, valamint a Kínai Nemzeti Balett Zenekarának kíséretével előadta Liszt: Esz-dúr zongoraversenyét).

2012-ben kitüntetéssel diplomát szerzett a Zeneakadémia alapképzésén.

Felvételt nyert a salzburgi Universität Mozarteum szólózongorista master képzésére, ahol a világhírű prof. Jacques Rouvier osztályában tanul második éve.
Rendszeresen szervez jótékonysági koncerteket beteg gyermekek javára, valamint a Mosolygó Kórház Alapítvány keretein belül önkéntesként jár gyerekkórházakba zenélni.

A művésznő önéletrajza

Zongorázik
Kohán Nikolett

Kohán Nikolett

Kohán Nikolett énekművész lépett fel a 13. Sziget Hangja Ökumenikus Művészeti Hét rendezvénysorozatán a leányfalui művelődési házban. Az Epizódok a zenés színpad történetéből: anekdoták, dalok, áriák című dalesten a fiatal énekes a barokk operától a 19. század operettjéig terjedő gazdag repertoárjából válogatott.
Kohán Nikolett a Zeneakadémia III. évfolyamát végezte el az idén, Halmai Katalin és Pogány Imola tanítványaként. Az iskola mellett a kőbányai Szent Kinga lengyel kórus tagja, itt ismerkedett meg Rostetter Szilveszter orgonaművész, zeneszerző-karnaggyal, aki a leányfalui esten zongorán kísérte. Közreműködött Rostetterné, Nagy Rita, a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, aki zeneszerzőkről szóló szellemes anekdotákat mesélt a közönségnek.2009-2010 – Szent István Király Zeneművészeti Konzervatórium
Tanárom: Hormai József
Korrepetitorom: Rózsa Gábor
2010-jelenleg is – Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Tanárom: Halmai Katalin
Korrepetitorom: Pogány Imola
Énekel
Szalók Rita

Szalók Rita

énekművész – szólista (mezzo), (tanár)
születési hely, idő Budapest, 1950. december 19.
állampolgárság német1963-1972 Németh Anna operaénkesnö
érettségiszak: énektanulás
főtárgytanára(i): ének munkahelyek
1980-2000 Oper der Stadt Köln chor-und solosängerin
1975-1980 Staatsoper Karlsruhe chor-und solosängerin
1972-1975 Stadtoper Koblenz chor-und solosängerin
1965-1972 Magyar karénekesnő
Énekel