Mozgóképregény – avagy a Korbuly Család XX. százada

2010-ben bemutatásra került és nagy sikert is aratott egy családunk filmarchívumának felhasználásával készült dokumentumfilm. Ez évben a film elnyerte a magyar filmszemle 1. helyezését a dokumentumfilm kategóriában, melyhez gratulálunk készítőinek kiemelve közülük Péterffy Andrást rendező Urat, aki kitartásával és tehetségével összehozta a forgató csapatot és a filmben szereplő családtagokat, valamint Pleszkán Frigyest, aki egyedi zongorajátékával emeli a film hangulatát. Rövid előzetest itt találhattok (a háttérzene Korbuly mű, direkt ehhez készült 😉 ):

Természetesen nem minden Korbuly, de még nem is a teljes családunk minden tagja szerepel benne, hanem csak Korbuly Károly és testvére Korbuly János vonalának emlékanyagai Korbuly Judit igen élvezetes tálalásában. Szó esik benne a Weiss Manfréd gyárról, a II. világháború előtti is utáni életről, egy család jómódúvá válásáról, majd minden anyagi érték elvesztéséről, talpra állásról és sok bölcsességről. Talán a film egyik legfontosabb üzenete az, hogy az életben a legfontosabb a szeretet, a családi összetartás és minél több tudás megszerzése, ez az, ami végig kíséri az embert a kezdetektől az elmúlásig.

A film jó, sőt nagyon jó! Úgy is, hogy a néző nem ismeri sem a Korbuly család ezen ágát, sem az akkori világot. A hosszabbik kiadás két részletben itt megnézhető:

Az első rész:

A második rész: